Amendă de până la 1200 de lei pentru un gest banal în trafic: lovitura pentru șoferii români din Codul Rutier 2023
În trafic, șoferii români se expun la o serie stufoasă de riscuri și sancțiuni, iar Poliția Rutieră face eforturi din ce în ce mai mari să-i amendeze pe cei care nu respectă Codul Rutier, atât în bani, cât și prin puncte de penalizare.
Codul Rutier include sancțiuni dure pentru șoferii din România. De exemplu, dacă nu ai toate actele la tine, riști o amendă de 1160 de lei și patru puncte de penalizare. Valoarea poate varia în funcție de severitatea agentului de poliție, dar aproape niciodată nu scapi doar cu un avertisment.
Șoferii care își uită actele acasă, amendă
Dacă sunt opriți de Poliția Rutieră pentru un simplu control, șoferi români se pot trezi cu sancțiuni uriașe dacă nu au asupra lor toate actele necesare condusului legal pe drumurile publice. În primul rând, la fiecare interacțiune cu un agent de circulație, trebuie să prezinți permisul de conducere. Dacă nu se află în posesia șoferului în momentul controlului, nu este caz penal și poate prezenta buletinul sau cartea de identitate. Cu ajutorul acestuia se va verifica, în baza CNP-ului, dacă șoferul deține un carnet de șofer.
Din păcate, chiar și dacă nu este caz penal, atunci când nu prezintă permisul de conducere, un șofer de pe străzile patriei riscă o amendă de până la 1160 de lei.
„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.
„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul șoferi amendați de a permite verificarea vehiculului”, stabilește legea de căpătâi a șoferilor români.